Welcome, Guest

11:59 PM
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σώμα μάζας Μ = 0,5 kg, είναι δεμένο σεκατακόρυφο ελατήριο σταθεράς k,το οποίο έχει το άλλο άκρο του δεμένο στην οροφή. Το ελατήριο έχει συνδεδεμένατα άκρα του με ρευματοφόρο αγωγό, και έτσι λειτουργεί και ως πηνίοδημιουργώντας γύρω του μαγνητικό πεδίο. Η μαγνητική δύναμη είναι τέτοια ώστεμαζί με το σώμα μάζας Μ να συγκρατούνται εκατέρωθεν αυτού και δύο σώματα μάζας m1 = m2 = 0,75 kg, όπως φαίνεται στο διπλανόσχήμα. Το όλο σύστημα ταλαντώνεται και η εξίσωση της απομάκρυνσης είναι τηςμορφής x= 0,5ημ4t(S.I.).

α. Νακάνετε την γραφική παράσταση της δύναμης της στατικής τριβής που συγκρατεί τασώματα m1, m2 σε συνάρτηση μετην απομάκρυνση.

β. Αν οσυντελεστής στατικής τριβής μεταξύ όλων των επιφανειών είναι μ = 0,45 να βρείτετην ελάχιστη μαγνητική δύναμη που πρέπει να ασκείται από το ένα σώμα στο άλλοώστε να μην παρατηρείται ολίσθηση μεταξύ των σωμάτων m1, m2 με το σώμα μάζας Μ.

Την στιγμή που τοταλαντούμενο σύστημα περνά από τη θέση ισορροπίας της ταλάντωσης κινούμενοανοδικά, σταματάμε την παροχή ρεύματος οπότε τα σώματα εκατέρωθεν του Μ ″ξεκολλάνε″και το εγκαταλείπουν.

γ. Ναβρείτε το νέο πλάτος της ταλάντωσης που θα εκτελέσει το σώμα Μ μετά τηναποχώρηση των άλλων δύο.

δ. Ναβρείτε ποιο σώμα θα σταματήσει πρώτο μετά την αποκόλληση το m1 ή το Μ που συνεχίζει ναταλαντώνεται.

Δίνεται g = 10 m/s2.


Για να δούμε και τη λύση

 

Views: 1487 | Added by: vasilis | Tags: μηχανικές ταλαντώσεις, τάξη-γ | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: